Grekland håller allmänna val 29 maj

Det verkar bli två vändor till vallokalen. Alla valanalytiker hävdar att ingen av de två stora partier, den konservativ liberala NyDemokrati eller vänsterpartiet Syriza kommer att få egen majoritet första valomgången. Den socialdemokratiska PASOK-KINAL kan få en borgmästarroll men ηαρ deklarerat att den kommer inte att stödja någon av de två andra. Regeringspartiet och premiärminister Mitsotakis har haft ett stabilt överläge mellan 4,5 – 6,5 % från Syriza i de senaste opinionsmätningarna. Partistaber och opinionsundersöknings företag vänder blicken mot de cirka 450 000 unga, vars avsikter inte har dechiffrerats och det finns en gråzon av osäkra väljare som har inte bestämt sig ännu och som uppgår till cirka 10 %. Detta till stor del kommer att avgöra valresultatet på söndag.

 Det grekiska valsystemet är semiproportionellt med 48 valkretsar med proportionella val och åtta enmansvalkretsar. Det största partiet får också 50 extra mandat för att säkra att man får en stark regering.  Det finns en spär på tre procent i valet för att komma in i riksdagen.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*